Waarom Unesco Mens en Biosfeer?

Foto: Erwin Christis

Waarom willen we een Biosfeergebied worden?

1

Het geeft ons de kans om met inwoners, bestuurders, organisaties,… samen na te denken over de toekomst van de streek en deze toekomst samen vorm te geven. We hopen dat dit gedragen plan zorgt voor verbondenheid tussen de mensen onderling én met hun streek. En zeg nu eerlijk: wie wil er niet wonen, werken en ontspannen in een mooie streek waar we samen waarde aan hechten, waar we met z’n allen trots op zijn.

2

We willen via het Mens en Biosfeer-netwerk deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van mensen die met dezelfde duurzaamheidsgedachte globale uitdagingen lokaal aanpakken en oplossen. Of je nu in Kroatië, Duitsland, Nederland of België woont, we staan allemaal voor gelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, verduurzaming van de landbouw of economische ontwikkelingskansen van het platteland. Het is enkel de schaal die verschillend is. We kunnen dus elders inspirerende oplossingen zoeken voor problemen waar het KempenBroek mee wordt geconfronteerd, maar we kunnen ook oplossingen aanreiken die elders kunnen worden toegepast.

3

De erkenning door Unesco zal een belangrijke bijdrage leveren aan het ‘op de kaart zetten’ van het Kempen~Broek. Het is erkenning die een kwaliteit uitstraalt en die wordt verleend door een instituut dat vertrouwen wekt. Dit moet onder andere zorgen voor een duurzame economische ontwikkeling, bijvoorbeeld door meer toeristen aan te trekken wat weer voordelen oplevert voor ondernemers zoals landbouwers, horecazaken,… in het gebied. Denk maar aan de verkoop van onze lekkere streekproducten, overnachtingen, arrangementen,…

De Broekmolen, een van de watermolens in het Kempen~Broek
Foto: Erwin Christis
Terreinverkenning voor een project
Foto: Anneleen Mengels
Bakkemoezevlaai
Foto: Erwin Christis